Terapia infantila – cand sa apelam la logoped? - Cine cauta, gaseste.ro!
15502
post-template-default,single,single-post,postid-15502,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-9.5,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Terapia infantila – cand sa apelam la logoped?

Termenul “logopedie” provine din greaca si s-ar traduce prin “educarea cuvantului” (logos – cuvant, paideia – educare). Asadar, ca ramura a terapiei infantile, logopedia are ca prim scop corectarea tulburarilor de limbaj.

Aceste deficiente pot avea la baza cauze psihologice, medicale, pedagogice, sociologice etc. Ca parinte, este important sa stii cand sa iti duci copilul la un logoped. Aceasta disciplina are un puternic caracter practic. Asadar, cu cat mai repede, cu atat mai bine.

Din pacate, la noi logopedia a stat in umbra pana acum cativa ani. Tulburarile de vorbire erau considerate o rusine, iar copilul era lasat “sa isi revina” in timp. Nimic mai gresit, am spune, mai ales ca, cu cat trece timpul si copilul se mareste, cu atat aceste probleme sunt mai greu de corectat.

Asadar, citeste mai jos cand ar fi cazul sa apelezi la un specialist in domeniul “logopediei”:

1). Copilul are intarzieri de limbaj

Daca doctorul iti spune ca cel mic ar trebui sa spuna cuvinte sau fragmente de propozitie in conformitate cu varsta lui, insa asta nu se intampla, e cazul sa vezi ce te sfatuieste un specialist.

Da, poate motivele nu sunt unele ingrijoratoare, insa acum cabinetele logopezilor par a fi niste locuri de joaca, asa ca o vizita acolo nu va va dauna. In plus, chiar daca la prima vedere pare o joaca sau cel mic nu pare interesat, el cu siguranta este atent la tehnicile aplicate de specialist.

2). Nu pronunta corect anumite sunete

E binecunoscut faptul ca cei mici pronunta mai greu anumite sunete/litere precum “r” sau “s”. Este de preferat sa nu lasi timpul sa rezolve aceste probleme, ci sa vezi care sunt tehnicile aplicate de specialist. La aceasta varsta, cand copilul ajunge la pronuntarea cuvintelor, va fi incantat de micile jocuri propuse de logoped, deci nu le va percepe ca pe o terapie.

3). Se balbaie

Balbismul sau balbaiala apare din diverse motive, iar acestea ar trebui indentificate si corectate rapid. Un logoped va sti sa faca asta, pe langa aplicarea unor tehnici de corectare a vorbirii. Balbaiala poate apare dintr-o sensibilitate accentuata, din cauza unui comportament nu tocmai potrivit al parintilor, din cauza unor traume pe care le stii sau nu (de exemplu, o atitudine nepotrivita a cadrelor didactice, a bonei, a altor membri ai familiei, a unor intamplari nefericite in familie etc.). Un terapeut bun va incerca sa rezolve aceasta problema atat “tehnic”, cat si “psihologic”.

Este important sa stii ca rolul tau, ca parinte, este unul decisiv in acest proces. Deseori, terapeutul va veni si catre tine cu ceva recomandari, de care ar fi bine sa tii seama.

4). Copilul este supus unor schimbari ce implica si expunerea la mai multe limbi straine

Se pare ca copiii bilingvi au tendinta de a avea mai des probleme de vorbire. Faptul ca parintii sunt de nationalitati diferite, mutarea intr-o tara straina si expunerea la o alta limba in colectivitate, mai multe cursuri de limbi straine la care il inscrii – toate pot fi motivele unor tulburari de vorbire.

Din nou, logopedul va sti ce sa faca in acest sens.

5). Copilul se confrunta cu unele afectiuni in care tulburarile/intarzierile de vorbire sunt un efect adiacent

Exista anumite afectiuni mai grave care pot avea drept consecinta tulburarile de vorbire. Daca ti se spune asta din timp sau daca observi astfel de probleme la copilul tau, fii prevazator si vorbeste cu un specialist. Cu cat se intervine mai repede, cu atat mai bine, asa ca integreaza si logopedul in suita specialistilor de care ai nevoie.

Dupa cum vezi, nu e greu sa fii mai atent la comportamentul copilului tau sau la contextul general si sa decizi cand e cazul sa apelezi la un logoped.

Nu stii unde sa-l cauti? Vezi aici. E un proces foarte simplu, rapid si gratuit: ne dai mai multe detalii despre ce asteptari ai de la logoped, zona in care ar fi bine sa locuiasca, iti faci cont nou pe Gaseste.ro, iti validezi inscrierea si vei primi oferte de la mai multi profesionisti.

Bineinteles, tu il vei alege pe cel mai bun!

Dupa ce rezolvi acest aspect, cauta si alti specialisti pentru copilul tau. In sectiunea Servicii pentru Familie, poti alege dintre Baby Sitter, Cursuri Arte, Meditatii, Cursuri limbi straine etc.

 

 

 

 

 

No Comments

Post A Comment