09 feb. Povestea unei bijuterii
Am trecut zilele trecute pe langa o ghereta stramta, pe care scria mic „Bijutier”. M-am incruntat putin, intrebandu-ma cine isi mai repara azi bijuteriile sau cine alege o varianta hand-made, in locul celor din comert. Mi-am amintit apoi, de o carte pe care am citit-o candva.
„Iubire la Berlin” descria atat de frumos relatiile, viata, iubirile dintre oameni in vremea razboiului. Pe langa faptul ca am ravnit la genul acela de poveste, chiar si asa, traita printre pericole pe care nici nu ni le imaginam astazi, mi-am amintit de un mic detaliu.
Printre gloante, soldati si nesiguranta zilei de maine, un baiat se indragosteste de o fata. Clasic, insa atat de firesc intr-o vreme in care, credeam eu, oamenilor numai la asta nu le era capul. De fapt, cred ca tocmai asta le-a fost salvarea. Si, cum ei erau, poate, ceva mai curajosi decat noi, nu isi abandonau cu una, cu doua, meseriile, iubirile, casele, locul de munca.
Asa ajunge tanarul la un bijutier si comanda o brosa pentru iubita sa. Nu stie daca vor ramane impreuna, daca o va mai vedea vreodata dupa terminarea razboiului sau daca ii vor supravietui, insa el se incapataneaza sa ii daruiasca o amintire.
Si, acolo, in ghereta mica a celuilalt bijutier, din alt timp, se naste o brosa in forma de trandafir. Tanarul ii spune bijutierului ce ar dori, acesta ii explica faptul ca materialele pe care le are la dispozitie nu ii permit sa faca ceva sofisticat, dar ca va incerca sa le daruiasca o amintire frumoasa.
Si, pana la urma ii iese. Se chinuieste cateva nopti, foloseste bijuterii vechi, topite, apoi adauga ceva personalizat, modeleaza si sculpteaza asemenea unui artist pe o bijuterie in care, de fapt, nimeni nu credea.
La final, o slefuieste, o sterge bine cu o bucata de material fin si o ascunde intr-o cutiuta de catifea, asemenea celei mai scumpe bijuterii.
Si chiar asa este. Pentru ca brosa asta ajunge la fata cu pricina, devine amintirea lor, din vremea razboiului, dupa care este transmisa din generatie in generatie mai departe. Bineinteles, insotita mereu de poveste.
Gandeste-te acum. Cum ar fi sa ai o asemenea bijuterie, iar tu sa renunti la ea doar pentru ca ti se pare innegrita de timp sau demodata?
Cum ar fi ca, intr-o zi, sa fii chiar tu asemenea acelui tanar. Sa intri (chiar si virtual) in casa unui bijutier si sa creionezi bijuteria povestii tale de iubire? Sau sa reconditionezi o bijuterie veche de sute de ani care trebuie si merita sa isi duca traditia mai departe?
Daca nu stii niciun astfel de specialist priceput in zona ta, intra pe Gaseste.ro, la sectiunea Cauta Bijutier, adica aici , spune-ne mai multe despre ce iti doresti si vei vedea ca specialistii iti vor trimite oferte.
Poate nu e atat de romantic ca acum ceva timp, insa cu siguranta rezultatul poate fi la fel de semnificativ.
No Comments