05 iul. 3 dovezi care demonstreaza ca parolele de internet sunt inutile
Multi se intreaba cat de sigura este lumea virtuala in care traim. Contul de email, contul Facebook, internet bankingul si celelalte platforme la care ne logam zilnic sunt toate criptate cu parole. Mici coduri care ar trebui sa ne ofere intimitate si siguranta ca nimeni in afara de noi nu citeste si nu intra in acele date private.
Se pare ca unii specialisti in IT ar considera aceste parole inutile. Citeste mai jos 3 motive pentru care fac aceasta afirmatie, dupa care gaseste aici cei mai buni profesionist in IT, fie ca vorbim aici despre servicii de siguranta, fie ca ne referim la alte domenii adiacente.
1). Parolele pot fi sparte mult prea usor
Nu e greu sa devii o victima a hackerilor! Acestia “se specializeaza” continuu si fura date personale de peste 100 de milioane de ori pe an. Se pare ca mecanismele ar fi unele simple, asa ca oricine, chiar daca nu stie, se expune mult prea mult, chiar si atunci cand are, spune el, “o parola puternica”, creata “ca la carte”.
2). Nu toate site-urile iti blocheaza contul dupa 3 introduceri gresite ale parolei
In acest moment, doar unele site-uri recurg la aceasta metoda, de a-ti bloca contul daca introduci de 3 ori parola gresita. La celelalte, poti incerca de mai multe ori, iar de asta se folosesc si hackerii. Nu de alta, dar efectul de domino e simplu: userii in general isi aleg aceleasi parole atat pentru contul de email sau Facebook, cat si pentru internet banking. Odata ce ei afla parola de la unul dintre site-urile pe care le accesezi (si care nu au acea restrictie de 3 incercari), se logheaza pe email si de acolo au acces la foarte multe alte informatii pretioase pentru tine.
3). Tehnologia de recunoastere dupa amprente nu este nici ea prea sigura
Multi s-au grabit sa spuna ca, pe langa nesiguranta de pe site-urile clasice, tehnologia de recunoastere dupa amprente e cheia momentului in acest domeniu. Ei bine, se pare ca astazi multe computere si telefoane folosesc aceasta tehnologie pentru a-ti permite sa le accesezi. Si aceasta amprenta poate fi recreata sau furata de catre hackeri prin metode mai mult sau mau putin complicate.
La fel se intampla si cu recunoasterea faciala. Desi la inceput a fost considerata sigura, aplicatiile sau deviceurile pentru recunoasterea faciala, cum ar fi Xbox Kinect, au inca multe hibe. De exemplu, sistemul Kinect a inregistrat erori in privinta recunoasterii faciale a persoanelor de culoare. In plus, apar probleme si daca ai facut ceva schimbari la infatisarea ta.
Dupa ce te-ai convins, poate, ca nu mai esti de nimic sigur in lumea virtuala, cauta si gaseste aici cei mai buni profesionisti in Servicii IT.
Securitatea nu e singurul aspect important (dar si in acest domeniu poti gasi specialisti pe Gaseste.ro), asa ca bifeaza ce te intereseaza: Aplicatii web, Aplicatii mobile, Retelistica, Securitate, Helpdesk & Suport, Externalizare, Aplicatii Desktop etc.
De acolo, e simplu: iti faci cont nou si triezi ofertele venite de la profesionisti.
Apoi, nu uita ca pe aceeasi platorma sigura, gratuita si eficienta poti gasi alti specialisti in alte domenii cum ar fi Consultanta resure umane, Servicii de mutare si depozitare, Cursuri limbi straine si pregatire, Consultanta juridica, Servicii de brokeraj etc.
un articol de Marina Rasnoveanu
No Comments